Home

Hai Assalammualaikum kepada semua dan selamat datang kepada yang baru sahaja datang melawat laman informasi tentang nutrisi umum dan informasi kualiti tentang Shaklee. Penting tau untuk tahu ilmu tentang badan kita sendiri sebelum mula ambil tindakan untuk mencuba sesuatu produk tak kiralah produk ape sekali pun, betulkan ? So di sini saya salurkan matlumat yang penting dan saya harap ianya bermanfaat untuk sesiapa yang membacanya seterusnya boleh lah mengamalkan cara hidup yang sihat. Bila tubuh badan kita sihat,sudah tentulah kita akan salurkan aura positif kepada semua orang terutamanya ibu-ibu dalam setiap keluarga . Tahu kenapa saya sebut ibu-ibu dahulu? Sebab dari ibu, aura ibu,tenaga ibu lah boleh nya wujud kebahagiaan , aura kasih sayang yang tak boleh dinilai dengan wang ringgit, kerana ibu lah satu keluarga akan dapat banyak maanfaat, dan kerana ibulah kita wujud di dunia ini juga. Jadi ibu yang sihat dan bahagia akan menceriakan seorang ayah,boleh melayan ayah dan anak-anak dengan penuh kasih sayang… betulkan? 

Cuba bila seorang ibu penat …rasa tak happy, mula terbit rasa marah yang dipendam ,lama kelamaan banyak benda yang ibu kurang ambil perhatian termasuklah benda simple apetahlagi benda yang berat . Maka disitu semua terbit rasa aura negatif di sekitar/dalam rumah , lazimnya sudah tentu akan wujud aura negatif di situ ,tak kiralah dalam apa bentuk pun,kalau nk di listkan berjela-jela nanti sampai malam pun tak habis..So peranan kita ialah kita jaga diri kita masing-masing sambil tu kita berikan aura kasih sayang kita ke orang sekeliling….haha..eh betulkan…?

Kalau orang tu tengah marah, kita ucapkan kata-kata yang baik, mesti aura marah tu akan stop/freeze kejap pada permulaannya..begitu juga dengan cara lain, tapi sama aja konsepnya… tapi….apa kene mengena dengan website ni pulakkan kan??? haa….saya nak relatekan dengan satu keadaan lah, dimana….bila anggota tubuh badan kite lesu, penat sangat, lapar, takde semangat…..tiba-tiba datang pula orang lain ke,anak kecil ke,suami ke, mintak itu,minta ini, ajak itu,ajak ini, walhal badan tengah penat ni….rasa ada nak marah tak saat tu? eh ada…..memang ada antara kita sebegitu…contohnya saya sendirilah,bila dah lapar yang teramat, janganlah ajak saya ke tempat lain selain yang berkaitan dengan makanan… haha. Memang terus bad mood lah saya.. saya tidaklah kata berlaku semuanya, lain manusia ,lain tahap kesabarannya , ada yang sabarnya tinggi melangit , tetapi susahkan kite nak menahan kesabaran itu bila kita sendiri lemah dan letih… kalau tak marah pun, mesti akan memendam perasaan, especially untuk anak-anak…lazimnya ibu-ibu akan mengalah…takpelah,penatpun bila tengok anak…rasa bahagia…tapi best ke keadaan camtu dengan badan kite tengah lesu ,nak layan anak-anak main pun sekadar acah-acah je bila dah penat, kadang sampai tertidur…keadaan yang berterusan sampai lah waktu senja kita….alahai..mesti rasa xsyok kan….fuh, panjang pulak entry neh..haha…

 

Oklah …, sebenarnya kita manusia memang kena kuat dan sihat demi hendak jalankan tanggungjawab masing-masing…tak kiralah ibu ke,ayah ke,anak-anak ke,pelajar ke,pekerja ke…kita semua kene sihat kan? Kalau tak, macam mana nak jaga anak-anak? Macam mana nak kerja cari rezeki demi isteri dan anak-anak? Macam mana nak pergi kelas dan abiskan homework kalau lesu? Macam mana nak terkejar-kejar bas nak pergi ke fakulti,….uwaaa ..ni pengalaman pahit saya banyak tercalit sewaktu belajar di universiti, liku-liku sungguh untuk memegang diploma dan ijazah Sarjana with 1st class, sampai sanggup tak tidur malam setiap hari..salah cara saya tu,nasib baik saya masih sihat sampai sekarang tapi badan semakin merosot apabila saya mengabaikan tanggungjawab terhadap badan saya sendiri….bila dah umur masuk 30-an badan sakit-sakit, still tak ambil pusing tentang vitamin , fikir alaaa badan rasa sihat je, padahal kita meng”ignore” kan kesakitan kita sebab rasa tak penting pun selagi aku boleh jalan, boleh bangun , boleh lompat-lompat lagi , boleh masak lagi, kira sihat lah kan…itu pendapat saya dahulu..sekarang dah masuk pertengahan 30 tahun baru nak sentap bila tulang-tulang sakit especially selepas lahirkan anak ke 4 , kulit pun acah-acah nak tambah kolagen tapi nak kedut pun ye,sedih tau ..kadang kaki krem , kepala pun boleh sesemut , eh dah kenapa semua ni jadi …sedih sangat…mungkin dah tua ke?faktor umur memang semua orang kena rasa ke camni ha? tapi tengok nenek kita sihat walafiat masa umur kite, takde sakit-sakit siap boleh angkat tong gas lagi masa dah ada cucu..haha so sebab apa sebenarnya????

Sebab faktor pemakanan yang kita ambil juga lah pengaruh 95% penyumbang selewengan  kerosakan sel-sel badan kita……

Jadi inilah saya nak katakan punca kitaran pemakanan kita yang buat sel-sel badan kita TERGANGGU….bila sel dah terganggu, mula lah fungsi organ kita semakin menuju ke alam barzakh  arah kerosakan fungsi masing-masing . Jadi jika dibiarkan , ianya semakin tidak berfungsi dan akhirnya wujudlah penyakit Diabetes mellitus dan kalau ibu yang mengandung tak jaga makanan, wujudlah Gestational diabetes  ,wujudlah penyakit Coronary artery disease aka sakit jantung lah, Bone pain aka sakit tulang belakang dan macam-macam lagi  penyakit yang datang . Masa tu rasa menderita sangat dan jika tidak ada insurance , fuh mana nak cekau duit untuk bil hospital kan, kalau yang ada rezeki lebih takpelah,rezeki masing-masing , tapi still penderitaan tu tetap hinggap sekalipun kita merawat di segala hospital istana sekali pun..duit boleh dicari , tapi kesihatan bila dah lari…kita yang merana sendiri …jadinya…APA YANG PERLU KITA BUAT S.E.K.A.R.A.N.G ??

👉👉👉 𝕁𝕠𝕞 𝕥𝕖𝕟𝕘𝕠𝕜 𝕛𝕒𝕡 𝕒𝕡𝕒 𝕜𝕒𝕥𝕒 𝕕𝕠𝕜𝕥𝕠𝕣 𝕁𝕦 𝕚𝕟𝕚 𝕥𝕖𝕟𝕥𝕒𝕟𝕘 𝕡𝕖𝕟𝕘𝕒𝕞𝕓𝕚𝕝𝕒𝕟 𝕧𝕚𝕥𝕒𝕞𝕚𝕟 𝕒𝕥𝕒𝕦 𝕤𝕦𝕡𝕝𝕖𝕞𝕖𝕟.

 

Credit video to NinaHamka AUC

Kesimpulannya ,marilah kita mula AMALKAN cara hidup yang sihat, pemakanan yang betul dan mengambil supplemen , vitamin , nutrisi untuk tampal balik sel-sel badan kita yang mungkin dah tak aktif,yang mungkin dah semakin merosot untuk hasilkan kulit yang cantik, buah pinggang yang semakin tidak berfungsi , badan yang semakin memberat, tulang lutut,kakibelakang yang mula sakit,atau semakin sakit, dalaman kita yang kita sendiri tak tahu sudah sembuh sepenuhnya ke belum…SEMUA TU KENA AMBIL KIRA ..tu tanggungjawab kita dan amanah yang Allah beri kita untuk kita buat ! Kalau dah tak sihat, BOLEH KE NAK BANGUN SOLAT? MUDAH KE SOLAT dengan sakit-sakit kaki tu? Jadi badan kita juga amanah Allah…! Jika kita sihat , semua happy…

Ok dahlah ..panjangnye introduction ..haha.., tapi saya serius ni tujuan saya buat website ni untuk menekan kan kepada pembaca semua tentang pentingnya kita jaga diri kita ,pemakanan kita dan cara hidup kita yang KENA & WAJIB cara SIHAT .

Akhir sekali , jom lah join saya dengan duduk rapat-rapat kat website ni hari-hari baca dan dapatkan ilmu yang berkualiti tentang pemakanan yang sihat yang perlu kita ambil BERMULA dari sekarang ….Mari tengok lagi di bawah , saya akan kupas satu persatu tentang sesuatu penyakit yang boleh timbul dan apa nutrisi yang kita boleh ambil untuk MENCEGAH ,  MEMULIH, dan MENYIHATKAN …

 

  • 🆃🅴🅽🅰🅶🅰     ↬↬↬   (LETIH,PENAT,KULIT KUSAM) 
  • 🅺🆄🅻🅸🆃  ↬↬↬  ( KUSAM , JERAWAT , HILANG KOLAGEN )
  • 🆃🆄🅻🅰🅽🅶 ↬↬↬   ( SAKIT TULANG BELAKANG, SEGALA SAKIT TULANG )
  • 🅼🅰🆂🅰🅻🅰🅷 🅻🅴🅼🅰🅺  ↬↬↬   ( BERAT BADAN , JANTUNG , USUS )
  • 🅼🅰🆂🅰🅻🅰🅷 🅼🅰🆃🅰
  • 🆂🆄🅱🆄🆁 ↬↬↬  ( IBU MENGANDUNG , KETIDAKSUBURAN, KITARAN HAID )
  • 🆃🅸🅶🅰 🆂🅴🆁🅰🅽🅶🅺🅰🅸  ↬↬↬  ( KENCING MANIS , JANTUNG , DARAH TINGGI )
  • 🅳🅰🆁🅰🅷   ↬↬↬  ( DALAMAN WANITA AND LELAKI )
 

 

Latest Message: 18 minutes ago

▀▄▀▄▀▄  𝒟𝐼𝒮𝒞𝐿𝒜𝐼𝑀𝐸𝑅 & 𝒞𝒪𝒫𝒴𝑅𝐼𝒢𝐻𝒯 : 90% 𝓭𝓪𝓻𝓲 𝓲𝓷𝓯𝓸𝓻𝓶𝓪𝓼𝓲 𝓭𝓲 𝓵𝓪𝓶𝓪𝓷 𝔀𝓮𝓫𝓼𝓲𝓽𝓮 𝓲𝓷𝓲 𝓪𝓭𝓪𝓵𝓪𝓱 𝓱𝓪𝓼𝓲𝓵 𝓹𝓮𝓷𝓾𝓵𝓲𝓼𝓪𝓷 𝓪𝓼𝓵𝓲 𝓭𝓪𝓻𝓲 𝓱𝓪𝓽𝓲 & 𝓶𝓲𝓷𝓭𝓪 𝓼𝓪𝔂𝓪 𝓼𝓮𝓷𝓭𝓲𝓻𝓲 , 𝓭𝓪𝓷 10% 𝓲𝓷𝓯𝓸𝓻𝓶𝓪𝓼𝓲 𝓼𝓪𝔂𝓪 𝓹𝓮𝓽𝓲𝓴 𝓭𝓪𝓻𝓲 𝓫𝓮𝓫𝓮𝓻𝓪𝓹𝓪 𝓵𝓪𝓶𝓪𝓷 𝔀𝓮𝓫 𝓼𝓮𝓫𝓪𝓰𝓪𝓲 𝓻𝓾𝓳𝓾𝓴𝓪𝓷 𝓭𝓪𝓻𝓲 𝓹𝓪𝓴𝓪𝓻-𝓹𝓪𝓴𝓪𝓻 𝓼𝓮𝓹𝓮𝓻𝓽𝓲 𝓭𝓸𝓴𝓽𝓸𝓻, 𝓹𝓪𝓴𝓪𝓻 𝓷𝓾𝓽𝓻𝓲𝓼𝓲 𝓭𝓪𝓷 𝓼𝓮𝔀𝓪𝓴𝓽𝓾 𝓭𝓮𝓷𝓰𝓪𝓷𝓷𝔂𝓪 𝔂𝓪𝓷𝓰 𝓽𝓮𝓵𝓪𝓱 𝓼𝓪𝔂𝓪 𝓫𝓮𝓻𝓲 𝓴𝓻𝓮𝓭𝓲𝓽 𝓴𝓮 𝓵𝓲𝓷𝓴 𝓶𝓮𝓻𝓮𝓴𝓪 . ▄▀▄▀▄▀

 
 
 
 
error: Content is protected !!
Open chat
Tanya Saya di sini

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.