ADA BATU DALAM HEMPEDU? SHAKLEE BANTU ANDA!

Beberapa kes batu dalam hempedu banyak berlaku pada hari ini. Kenapa dan macam mana boleh berlaku batu dalam hempedu.

Batu hempedu adalah sesuatu yang biasa. Ia selalu terjadi dalam kalangan orang dewasa yang umur lanjut, wanita dan mereka yang lebih berat badan. Kaum wanita senang mendapat batu hempedu akibat daripada hormon wanita iaitu estrogen. Banyak kes dijumpai di orang asli Amerika dan Mexico. Ia boleh diurus dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.
Apakah Yang Berlaku Sebenarnya?

Kebanyakkan kes batu hempedu tidak mempunyai gejala-gejala yang jelas. Walaubagaimanapun, apabila batu hempedu sudah membesar, ia boleh mencetuskan gejala-gejala. Mari kita senaraikan simptom-simptom yang batu dalam hempedu :-

๐ŸŒฟ Sakit yang mendadak dan tegang di abdomen bahagian kanan atas;

๐ŸŒฟ Sakit yang mendadak dan tegang di tengah-tengah abdomen, di bawah tulang payudara;

๐ŸŒฟ Sakit belakang antara tulang belikat anda;

๐ŸŒฟ Jaundis atau kuning mata;

๐ŸŒฟ Demam;

๐ŸŒฟ Najis berwarna tanah liat;

๐ŸŒฟ Loya dan muntah-muntah.

๐ŸŒฟ Najis sedikit pucat dan terapung

๐ŸŒฟ Kerap loya

๐ŸŒฟ Angin seluruh badan

๐ŸŒฟ Sakit di bahagian pinggang

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenarai di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa jua gejala, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda patut hubungi doktor anda atau dapatkan rawatan perubatan segera, jika anda mempunyai tanda-tanda berikut:

 • Sakit perut yang sangat sakit dan tegang sehingga anda tidak boleh duduk dengan betul;
 • Jaundis atau kuning mata;
 • Demam panas atau kesejukan.

CREDIT TO : Dr Norman – Batu Hempedu dan Pemakanan
Simptom pertama memberikan maklumat yang amat penting iaitu kehadiran bahan berlemak di dalam najis dalam kuantiti yang lebih daripada biasa.
Adakah Lemak di Dalam Najis Normal?
Kehadiran lemak dalam najis adalah normal dalam kuantiti yang rendah. Ini bergantung kepada diet yang diambil. Namun begitu, jika jumlah yang hadir adalah tinggi, ni menunjukkan ada masalah dalam proses metabolisme lemak di dalam tubuh.
Apakah Fungsi Hempedu?
Hempedu mempunyai satu fungsi yang amat ย mudah. Hati kita pula mempunyai pelbagai tugas penting termasuklah menghasilkan cecair yang dipanggil hempedu. Daripada ia terus menyimpan cecair hijau ini, hati akan menghantar cecair hempedu ini untuk disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan.
ย 
Apabila kita makan, pundi hempedu akan mula menjalankan tugasnya. Ia akau merembeskan cecair hempedu tadi melalui duktus hempedu yang sangat sempit ke dalam usus untuk membantu mencernakan lemak.
Bagaimana Masalah Ini Bermula?
Cecair hempedu adalah satu sebatian yang sangat komplek. Namun ia mengandungi kolesterol, yang cenderung untuk menjadi pekat dan boleh mengeras menjadi batu.
Batu ini boleh terbentuk dari saiz seperti pasir atau membesar sehingga menjadi sebesar sebiji bola pingpong! Jadi apabila batu yang keras ni bergerak di dalam saluran duktus hempedu yang sempit, anda rasa apa yang akan berlaku? Auchhhhhh…
Batu-batu kecil akan berjaya melalui salur hempedu dengan mudah. Namun bagi yang bersaiz besar, ia akan menghakis dinding salur hempedu dan kadangkala akan menyebabkan saluran itu tersumbat.
Apabila tersumbat, proses keradangan akan bermula dan mereka yag menghadapinya akan mula merasa sakit dan rasa loya. Dan jika salur hempedu tersumbat, anda akan terpaksa menjalani pembedahan bagi mengeluarkan batu yang tersumbat atau bagi mengeluarkan pundi hempedu itu terus.
DAPATKAN RAWATAN DOKTOR SECEPAT MUNGKIN!!!

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Batu Hempedu?

Terdapat banyak faktor risiko untuk batu hempeduseperti:

 • Berumur lebih 60 tahun;

 • Lebih berat badan atau obes;

 • Sedang mengandung;

 • Permakanan anda tinggi lemak, tinggi kolesterol dan rendah serat;

 • Anda mempunyai sejarah keluarga yang mengidap batu karang;

 • Keadaan kesihatan anda seperti diabetes, jangkitan hati atau sirosis;

 • Pengambilan ubat-ubat seperti ubat-ubat merendahkan kolesterol atau ubat-ubat mengandungi estrogen.

๐Ÿ…ณ๐Ÿ…ธ๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…ถ๐Ÿ…ฝ๐Ÿ…พ๐Ÿ†‚๐Ÿ…ธ๐Ÿ†‚ ๐Ÿ…ณ๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…ฝ ๐Ÿ†๐Ÿ…ฐ๐Ÿ††๐Ÿ…ฐ๐Ÿ†ƒ๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…ฝ

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Batu Hempedu didiagnosis?

Untuk menentukan diagnosis yang betul, doktor anda akan melakukan ujian-ujian berikut:

 • Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal.

 • Ultrasound abdomen atau imbasan tomografi berkomputer (CT) untuk mengambil gambar pundi hempedu anda.

 • Ujian untuk memeriksa saluran hempedu anda. Ujian-ujian ini termasuklah asid iminodiatetik hepatobiliari (HIDA), pengimejan resonans magnetik (MRI) atau revolusioner endoskopik cholangiopancreatography (ERCP).

Bagaimana pesakit Batu Hempedu dirawat?

Batu hempedu tidak menimbulkan sebarang gejala yang memerlukan rawatan namun perlu membuat pemantauan secara dekat. Jika munculnya gejala-gejala, pilihan rawatan mungkin termasuk seperti berikut:

 • Pembedahan.ย Ini adalah disarankan jika batu hempedukerap muncul semula. Apabila pundi hempedu anda dikeluarkan, hempedu akan mengalir terus daripada hati anda ke usus kecil.
 • Terapi ubat.ย Terdapat perubatan yang boleh membubarkan batu hempeduanda namun boleh mengambil masa yang lama. Ini adalah rawatan terbaik jika pembedahan bukan satu pilihan.

Keadaan setiap individu adalah berbeza. Anda patut berbincang dengan doktor anda apakah pilihan rawatan terbaik untuk anda.

 

โ–‘Rโ–‘aโ–‘wโ–‘aโ–‘tโ–‘aโ–‘nโ–‘ โ–‘sโ–‘eโ–‘mโ–‘uโ–‘lโ–‘aโ–‘ โ–‘jโ–‘aโ–‘dโ–‘iโ–‘ โ–‘dโ–‘aโ–‘nโ–‘ โ–‘rโ–‘aโ–‘wโ–‘aโ–‘tโ–‘aโ–‘nโ–‘ โ–‘dโ–‘iโ–‘ โ–‘rโ–‘uโ–‘mโ–‘aโ–‘hโ–‘


Sekiranya anda mempunyai batu empedu dan tidak ada gejala, anda boleh membuat perubahan gaya hidup tertentu.

๏ฝก๏ฝก ๐ŸŽ€ ๐’ซ๐‘’๐“‰๐“Š๐’ถ ๐“Š๐“ƒ๐“‰๐“Š๐“€ ๐“€๐‘’๐“ˆ๐’พ๐’ฝ๐’ถ๐“‰๐’ถ๐“ƒ ๐“…๐“Š๐“ƒ๐’น๐’พ ๐’ฝ๐‘’๐“‚๐“…๐‘’๐’น๐“Š ๐ŸŽ€ ๏ฝก๏ฝก
Mengekalkan berat badan yang sihat.
Elakkan penurunan berat badan yang cepat.
Makan makanan anti-radang.
Lakukan senaman secara berkala.
Ambil makanan tambahan seperti yang diluluskan oleh doktor anda.

Apakah Suplemen Yang Anda Boleh Cuba Untuk Bantu Pemulihan Batu Hempedu?

(Dipetik dari buku Nutri-Cures, tulisan Alice Feinstein)
1. Serat
Pengambilan serat tambahan akan membantu makanan untuk bergerak di dalam usus dan mengelakkan sembelit. Dr Peter Bennet, salah seorang penulis bukuย 7-Days Detox Miracleย danย The Purification Planย mencadangkan pengambilan 5g serat larut yang boleh didapati dalam pektin, kekacang atau oat dengan setiap hidangan.
2. Lecithin
Cecair hempedu mengndungi kolesterol, lecithin dan asid hempedu. Apabila kolesterol di dalam cecair hempedu menjadi pekat, batu hempedu boleh terbentuk. Pengambilan lecithin membantu untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku.
3. Magnesium
Pada tahun 2007, penyelidik dari University of Kentucky telah mengkaji diet yang dimabil oleh hampr 42,000 lelaki dan mendapati secara signifikan, bilangan mereka yang mengambil lebih magnesium dalam diet harian mempunyai risiko yang lebih rendah mengalami batu hempedu.
Dos yang dicadangkan adalah 400 miligram. Namun jika anda mempunyai masalah buah pinggang atau apa-apa penyakit buah pinggang, bincangkan perkara ini bersama doktor anda terlebih dahulu/.
4. Vitamin C
Kajian Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) yang diterbitkan pada tahun 2000 mendapati, wanita yang mempunyai kandungan Vitamin C yang lebh tinggi di dalam darah, akan mempunyai kebarangkalian yang lebih rendah untuk menghidap batu hempedu.
Malah, satu kajian tempatan di Jerman mendapati pengambilan Vitamin C yang berterusan beserta peningkatan aktiviti fizikal akan menurunkan kebarangkalian seseoran itu mengalami batu di dalam hempedu.

Bagaimana SHAKLEE Bantu ANDA DALAM KES INI ????ย 

 • B Complexย โ€“ mengurangkan oksalat (garam) yang membentuk batu karang & menampung vitamin B6 yang berkurangan
 • Vitamin Cย โ€“ menambah keasidan urin di mana batu karang tidak akan terbentuk dalam urin yang berasid, juga untuk membantu penyembuhan luka dalaman
 • Ostematrixย โ€“ mengandungi magnesium yang mengurangkan oksalat (garam) & mencegah pembentukan batu karang
 • Carotomaxย โ€“ menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang
 • Alfafa Complexย โ€“ mengurangkan inflamasi & infeksi
 • Omega Guardย โ€“ membakar lemak berlebihan yang mendorong pembentukan batu karang
 • Lecithinย โ€“ mengelmulsi lemak dan minyak makanan yang dimakan dan menghalang daripada diserap oleh perut

Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti berkesan sebagai bahan antioksidan yang terbaik.ย Minuman botani lazat ini mengandungi campuran botani khas Shaklee termasuk ekstrakย Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu.

Campuran proprietari saintifik termaju di dalam Vivix adalah berasaskan anggur muscadine โ€“ salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain.

Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?
1. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria

Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai “stesen janakuasa tenaga” di dalam sel. Resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.
peningkatan cellular energy

2. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.
Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk organ-organ tubuh dapat dielakkan.
3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE

Dengan membantu melambatkan penghasilanย protein AGEย yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur hempedu dapat diperlahankan.

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian olehย Dr Elizabeth Blackburn, pemenangย Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009.

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.
๐Ÿ…ผ๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…บ๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…ฝ๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…ฝ ๐Ÿ†ˆ๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…ฝ๐Ÿ…ถ ๐Ÿ…ท๐Ÿ…ฐ๐Ÿ†๐Ÿ†„๐Ÿ†‚ ๐Ÿ…ณ๐Ÿ…ธ๐Ÿ…ด๐Ÿ…ป๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…บ๐Ÿ…บ๐Ÿ…ฐ๐Ÿ…ฝ
Untuk membantu memperbaiki keadaan anda dan mengurangkan risiko batu empedu, cubalah petua berikut:

๐ŸŒฟ Kurangkan pengambilan lemak anda dan pilih makanan rendah lemak bila boleh. Elakkan makanan tinggi lemak, berminyak, dan goreng.
๐ŸŒฟ Tambahkan serat ke dalam diet anda untuk menjadikan pergerakan usus anda lebih pekat. Cuba tambahkan hanya serat serat pada satu masa untuk mengelakkan gas yang berlaku daripada memakan serat berlebihan.
๐ŸŒฟ Elakkan makanan dan minuman yang diketahui menyebabkan cirit-birit, termasuk minuman berkafein, produk tenusu tinggi lemak, dan makanan yang sangat manis.
๐ŸŒฟ Makan beberapa makanan kecil setiap hari. Makanan yang lebih kecil lebih mudah dicerna oleh badan.
๐ŸŒฟ Minum air secukupnya. Ini kira-kira 6 hingga 8 gelas sehari.
Sekiranya anda merancang untuk menurunkan berat badan, lakukan dengan perlahan. Matlamat untuk kehilangan tidak lebih dari dua paun seminggu. Penurunan berat badan yang cepat dapat meningkatkan risiko batu empedu dan masalah kesihatan anda yang lain.

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang


Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat ย dan kesan dengan cepat!
Sekiranya anda berada di kawasan Sungai buloh, Rawan,Damansara, dan Puncak Alam, saya adalah pengedar Shaklee di sekitar area di atas.
UNTUK BELI SET INI , HUBUNGI SAYA TERUS DI SINI
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

โ„๐”ธโ„๐”พ๐”ธ ๐”ธโ„๐•ƒ๐•€ โ„™๐•Œโ„• ๐•„๐”ธโ„๐”ธ๐•ƒ ๐•Š๐”ธโ„•๐”พ๐”ธ๐•‹ ? ๐•Š๐”ธ๐•๐”ธ ๐”น๐”ธ๐”พ๐•€ ๐•Š๐”ธ๐•‹๐•Œ ๐•ƒ๐”ธ๐”พ๐•€ ๐•‹๐”ธ๐•Ž๐”ธโ„๐”ธโ„• โ„๐”ผ๐”น๐”ธ๐•‹

HUBUNGI SAYA TERUS DI SINI
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

Cara 3 :

Inginkan diskaun sehingga 15%-25% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda ๐Ÿ™‚
SCAN DI SINI UNTUK DIRECT MESSAGEย  ๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

 

SMS/Whatsapp/Call –ย 019-9161696
**klik nombor handphone untuk terus whatsapp
atauย  klik bawah ni ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
ATAU JOIN TERUS DI SINI
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

atau kalau nak order terus melalui form , boleh terus ke sini

แดทแดฟแดฑแดฐแดตแต€ แต€แดผ แดฎแดฑแดธแดผแต›แดฑแดฐ หขแดดแดฌแดทแดธแดฑแดฑ แดนแดฌแดธแดฌแตžหขแดตแดฌ โค

 

Shaklee Distributorย 
SITI IEJA
SID : 1417711

Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen dimana kita perlukan nutrien suplemen seperti CINCH TEA MIX untuk MEMBANTU sistem dalam badan kita berfungsi dengan baik bila mendapat nutrien yang mencukupi , sekiranya badan kita cukup nutrien ini, insyaaAllah ianya akan mencegah badan kita dari penyakit yang berkaitan , yang penting PEMAKANAN YANG SIHAT pun harus diutamakan agar ia dapat membantu supplemen ini MERESAP DENGAN CEPAT dan setrusnya mereka bertindak ikut utgas masing-masing dalam SEL BADAN kita
Credit to : Healthline.com Hellodoktor.com

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Open chat
Tanya Saya di sini